Развитие на електронното обучение


   

  
 

С появата на World Wide Web технологиите през 1989 г се разширяват възможностите за предоставяне на информационни ресурси в Интернет в различни области, включително и за нуждите на образованието. Създава се възможност за широко използване на хипретекстът и хипермедията за разработване на учебни материали, които могат да се използват както в интернет, интранет мрежи, така и на локален компютър.

В образователното пространство възниква термина уеб базирано обучение WBT- Web Based Training), коeто се отнася за преподаване на учебно съдържание през уеб- браузер в Интернет, Интранет или локална мрежа. Уеб базираното обучение често предлага връзки към други обучаващи ресурси като библиографски справки, email, бюлетини и дискусионни групи. Уеб- базираното обучение може да бъде:

·         ръководено от преподавател, който може да осигури указания за курса, да управлява дискусии, да преподава лекции и т.н.

·         компютърно базирано- предоставя изцяло компютърно базирани учебни ресурси.

Когато използва преподавателско участие уеб- базираното обучение предлага някои от предимствата на обучението, ръководено от преподавател като се запазват предимствата на компютърно базираното обучение.

Съвместното използване на интернет- базираното обучение и уеб базираното обучение в карая на 20-ти век е познато като он-лайн обучение. Непрекъснато се разширява обемът на предлаганите он- лайн курсове на различни езици.

Общата схема в развитието на електронното обучение и приложението му е представена на Фигура 1.7

Сайт  на ЮЗУ " Неофит Риски"

Последно модифициране: събота, 12 ноември 2022, 20:39